Khamis, 31 Januari 2013

Cuti2 Bandung - Day 2

Nape tajuk aku tulis bandung jek.. xde jakarta? sebab nye.. day 2 until day 4 kami sefamily memang dok kat bandung ajeee....

aku mmg sukeeee sgt bandung ni.. dua benda jek aku xsuke

1. macet

2. serabut dgn penjual tepi jalan

yang lain nye sume aku suke.. ohsemm.. beshhh sgt..

dah2 xyah nak over gediks.. meh aku citer trip cuti2 kami sefamily kat bandung ni... kul 8.30 pg (waktu indon) masing2 janji utk gerak ke Tangkuban Perahu, ala tempat tgk kawah gunung berapi tu .. tp sebelum tu meh la kite mentedarah siap2 kat hotel

menu nye mmg sedap.. nasi goreng kat bandung ni tersgt la beza dgn kat bali.. ns grg bali - uwek xsdp lgsg, tp ns grg bandung - sedap sgt + sukeee.. hahah... org kuat makan mmg cam gini


suke suasana hotel ni.. hotel chara ni baru jek .. baru 6 bulan beroperasi.. pas ni kalo mai bandung nak dok cni jek tenang n besh..




perjalanan ke tangkuban perahu mengambil masa dalam 2 jam lebih.. dekat jek dlm 35km tp pepaham la jalan kat indon ni.. tu jadi lambat skit


dah sampai.. cuaca adalah sgt sejuk.. sukeee sejuk besh sgt tp bile angin tiup terus jd xsuke psl bau busuk, bau kentut org wawaaaaaa xsuke..  hahaha.. bau sulfur laa bkn bau kentut orang ...




kat cni mmg ramai peniaga jalanan indon.. kuar jek dari kete terus diorg mai " ibu.. bu.. beli.. beli.. murah aja" .. weh kalo sorg cam gitu takpe.. ramai lak cam gitu.. jadi rimas aku.. skali dtg bile aku ckp  "xmo..xnak ..xpe xnak yea".. boleh lagi dipaksa2.. pastu dtg lagi.. pastu dok kejar2... ngikut aje.. haa skali angin kus2 aku kuar la " eii rimas laa..xnak..paham !!"


nie la minah yg garang tu.. bunyi cam garang tp dalam ati takut gak.. tempat2 orang ni berani garang2 bahaya gak mana tau di hembus aku kang nayaaaa....


aku n suami just jalan2 dekat2 jek takde pi sampai ujung nun.. membeli pun tak.. sebab pak supir dh pesan kalo nak beli jgk kene bargain harga betul2... kat cni agak mahal... lagipun rasa nye baru start bejalan malas nak membeli lagi..




tak lama pun dok kat situ.. dalam 20 minit.. abg n anak sulung dia bejalan n membeli gak.. mak dia n dak kecik dok kat kete jek psl dak kecik buat perangai sampai tertido hihihi...


pas dari tangkuban perahu.. dalam 10 minit terus ke stawbery park... aku sgt la excited yela servay baca blog org cam best kan... skali pi... boleh laa... fun utk kids jek




 suke betul.. zarif ngan huzai petik buat sendiri2... tak mahal pun murah sgt tp x sebest kat cameron


 fresh yogurt rm3 ngan buat stawbery petik td rm6


pastu try rasa stawbery blended.. mahai la rm3.70 utk satu.. rasa so2 jek


 aktiviti menangkap ikan.. nampak cam senang tp susah wei nak tangkap ikan tu... sesuai utk bebdk .. fun !!




en faray ni boleh beli buat resbery ni kat peniaga jalanan.. supir dh pesan bargain harga bebtul.. dia letak harga 40ribu pastu faray ckp 20ribu sy amik.. hihi berjaya!  


sedapppp.. manis plak tu.. tgk bdak kecik ni keje ngap jek...


masa ni dah tengahari.. plan asal nak makan kat kg daun.. dah sampai pun skali pi tgk mak aiii group ber bas2 tu.. dgn xde tempat lagi.. malas la nak tunggu so kite tukar makan kat Restoran Sederhana Masakan Padang Bandung...






sebelah restoran sederhana adalah Rumah Mode... eii tak sabar wei nak tgk apa yg boleh diborong.. sekali masuk mak aii ramai nye manusia.. kebanyakan dari org jakarta.. ala2 stok mak2 datin puan sri tu la.. rimas weh org ramai barang pun boleh tahan mahal... suami aku bekenan ada 1 kasut kat situ branded tp murah sgt cume nye spoil size kasut xde pulak.. kucewaaaa!! hahah


Bergambar dulu ek..




aku xbeli apa2 pun sebab nye mahai.. adalah beli air coklat kat cafe rumah mode ni harga mak dato sama cam harga kat m'sia.. nyesal beli


pastu ke jalan dago tengok FO yg ada sepanjang jalan dago ( Factory Outlet)




niela hasil rembatan utk trip day kedua ni.. 1 tshirt utk aku.. 1 kemeja keje en suami.. beg blkg tu en faray beli.. ter tipu oleh pak indon peniaga jalanan.. abg aku n dia sama2 kene ketuk... ada mcik m'sia beli 20beg dpt 100ribu diorg kene 10 beg 100ribu.. aku dah pesan jgn layan... haa akibat melayan...


dalam kul 5 petang masing2 dah surender.. kepenatan teramat sgt, ditambah dgn adanya bebdak lagi la capet.... so pe kata terus balik hotel nak rest2... abg aku kata dia xmo kuar just nak diner n rest kat hotel.. so malam nye kami decide nak jalan2 sekitar hotel jek malas nak panggil supir dtg amik saje nak hirup udara kota bandung...


 pas magrib di bandung kami terus pi spa sebelah hotel..  sgt owesome! sgt murah! sgt selesa !

kalo foot masage utk sejam - rm19
kalo full body masage utk sejam - rm28

kat m'sia ko dapat tak harga cam gitu ?? sowei to say laaa


 servis massage ni include dgn mandi.. sgt fresh.. besh2.. pas fresh..  perut pun apa la menari cha cha laaa.. so plan memula nak pekena nasi goreng ati ampal kat warung beli semalam tp bile jejalan ternampak plak restoran sunda.. nampak cam high class tp aku tarik gak tgn en suami " ala meh la masuk sy tgk menu dulu kalo mahal kite blah la wat muka x malu jek"


tp sebab rasa malu aku kata xmahal kot dok jela... hihi masakan sunda ni la favorite aku.. ala sama cam nasi ayam penyet kat m'sia ni.. tp x sama la real made indon mari... kat bawah ni jenis2 sambal yg aku n suami amik.. banyak kan.. sume ada ke power an tersendiri.. ada manis, ada pedas dan ada yg bapak pedas..




jgn tekejut makan semua ini di restoran yg nampak class ( sory xamik gambo suasana restoran psl camera yg aku bwk ni cam hampeh bile amik gamba mlm xnmpk apa2 grrrrrrr ) Price kat Restoran Sunda ni tersgt la murah.. sume makan termasuk air jus nya baru rm26.. gile murah .. dgn layanan cam aku ni anak jutawan jek rasa.. tersgt la best .. miss this part laa huhu

5 ulasan:

  1. wahhh..murah betul makan kt situ ye. RM26 je total semuanya. mmg puas hati la. bila la aku dpt pegi jln2 kt bandung ni ye. teringin gak nk pegi. huhuhu

    BalasPadam
  2. sonoknyer cuti2 di Bandung....hehehe

    BalasPadam
  3. bset sgt sue... iman

    rasa nak pi lagi... suke sgt pi sana.. syurga bgi org ppuan

    BalasPadam
  4. apa nama restoren ni..kat jalan mana ?...nak singgah..

    BalasPadam