Jumaat, 24 Januari 2014

Favorite food in Kelatan

Alhamdulillah dah masuk ari jumaat maknanya esok cuti... cuti for rest n jalan2 heeheeeee......

Just nak share makanan kesukaan ramai termasuk diri aku la kan.. time balik kampung aku.. means tempat asal arwah mak sure menjadi pesta buat aku n family (zaman ada mak ayah ).. teringat kembali memori kalo balik bercuti selain ziarah kuarga mak .. aku, ayah, mak n my abg akan cari makanan2 yang maveles kat negeri cik siti wan kembang ni...

ayoyooo meme tak leh lupa ahhhh...

1st tempat kesukaan kami sekuarga time breakfast mesti gi kat Jalan Dato Pati, Kota Bharu cari Restoran Hover ... NASI DAGANG dia yang mmg sedap sgt2... sesedap arwah mak buat takleh challenge laaa tempat2 lain...



2nd place makanan yg sedap kat kelate ni for sure NASI KUKUS... mmg terbaik la kuah kari also nasi dia mmg cantik n wangi jek.. ore kelate meme make beras siam jah .... kan kann.. kalo aku kelek kelate aku meme ada pot nasi kukus sedap.. 1st kat jalan pengkalan chepa kat shell n 2nd place bulatan kecik menghala ke pantai cahaya bulan...




3rd place mesti... mesti... mesti ... haaa bape byk mesti laa... aku nak sgt .. n my family or kalo aku oustation keje kat kelantan ni mesti pekene COLEK kat Pantai Cahaya Bulan... bukan colek buah tapi colek goreng.. ala yg fishcat, fishball, udang grg tu laaa... bederet kedai colek ni jual sepanjang pesisir Pantai Cahaya Bulan ...




NASI + SUP DAGING TULANG kat kelate ni gak yang terbaik... mmg menyengat la sup dia.. ni bukan kesukaan aku pun tp makanan kesukaan  arwah mak... emmm indu mak


and yg last but not least mesti la kuih kesukaan aku... LOMPAT TIKAM... hai laaa pelik sungguh nama nye kan.. mana nya tikam nye xde keris pun nak main tikam2 hahaha...kuih yg sedap n terbaik woooo.. cari kat kl kuih ni tapi takleh lawan ah kalo beli kat kelate.... nyamm.. nyammm...


Selasa, 21 Januari 2014

Aktiviti weekend kalo tak merayap ...

Last weekend yg cuti sempena Maulidur Rasul tu, kite keje kuar jek.. bila kuar tu pepaham la duit cepat jek habis walopun takde menyoping pun.. alahai duit skang cam air jek rasa

Yang weekend cuti thaipusam plak, kite stay kat umah ... kalo kuar pun just pi Giant n JJ beli barang dapur skit2 jek.. so bile dok rumah kite masak2 ler ...

Kekadang tu puas mikir nak masak pe..?? yelah balik2 masak ayam.. ayam.. ayam...boring!!  my husband ni tak suka ikan.. asik ayam, udang atau ketam.. ayam ni xdehal.. harga so2 lg.. tp part udang tu paling parah mak aihh skang udang saiz kecik jek tp harga sekilo rm33-38.. bila dh beli nak masak kupit buang ekor n kepala dah jadi banyak mana dah, skit jek.. baik aku beli ketam jek.. tp ketam slalu tak boleh.. kang idung aku berdarah... aku ni xleh makan ketam slalu... emmm....

Ni haa yg aku masak last wekend.. ari sabtu petang masak.. coz tengahari my en suami takde so masak ptg jek...

NASI LEMAK SAMBAL UDANG




 skali lagi zoom...




Resepi rasanye tak payah.. rasa nye ramai lagi kot pro masak nasi lemak ni kan.. style arwah mak aku meme masak nasi lemak just letak santan, daun pandan n skit garam.




and kalo masak nasi lemak sure ada telur rebus n ikan bilis kesukaan aku.. the smallest ikan bilis... krukkk.. krukk .....




Jumaat, 10 Januari 2014

Resepi Sambal Goreng Jawa

Last2 weekend kite masak Sambal Goreng Jawa .. teringin sgt2 so google resepi n minta resepi dr sedara.. so kite gabungkan n combine kan jek resepi tu n hasilkan mana kite nak buat



Bahan-bahan

4 biji kentang potong dadu - digoreng
1 peket tempe dipotong nipis - digoreng
suun dan pucuk - direndam
kacang panjang - dipotong serong
segengam ikan bilis - digoreng

1 1/2 biji bwg besar - dihiris halus
2 ulas bwg putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
2 biji cili merah - diptg halus
1 biji cili hijau - diptg halus

garam dan ajinamoto
kicap pekat @ kicap manis
sedikit air asam jawa

Cara-cara memasak

1. Tumis bwg besar, bwg putih, halia, cili merah, cili hijau sehingga layu.
2. Masukkan kentang, tempe, suun, pucuk, kcg panjang dan ikan bilis, masak dan gaul sebati
3. Masukkan air asam jawa, garam, pak aji, dan kicap manis.
4. Kacau, masak sehingga agak kering dan siap utk dimakan




Selasa, 7 Januari 2014

Sambal Ayam En Suami Masakkan....

Ni citer tahun lepas sebenarnya... bulan lepas punya.. masa tu kite nak masak tp tercakap la

 "dah kawen lama tak pernah lagi rasa masakan awak kan"

heheh .. tetiba jek dia pun ckp ..

"meh ah saya masak... nak saya masak apa?"


SAMBAL AYAM PLSSSS.....

Tadaaaaa ni ha sambal ayam nye.. dimasak oleh encik suami


close up skit


Resepi tiada noh...nak ?? tanya dia sendiri tp rasa sambal ayam ni memang terbaik woo... bukan nak puji sebab dia suami kita kan tp mmg sedap.. sesekali rasa air tangan org laki ni boleh tahan gak

pastu eden tambah la grg sayur n tolor goreng.. simple jek utk berdua makan sampe malam...